Kelly ten Velde
Materiaalkennis
Boren in hout
Hout en uit hout samengestelde plaatmaterialen kan je meestal makkelijk boren. Massief hout kan bij het boren aan de oppervlakte gaan splinteren. Meestal moet je op hoge snelheid boren, met een boor met centreerpunt en voorsnijder. Boren die gemaakt zijn voor boren in hout zijn ook geschikt voor sommige andere materialen zoals kunststoffen, hierin wordt met lage snelheid geboord om smelten of verbranden te voorkomen.


Houtboor
Speedboor
Houtspiraalboor; meestal voorzien van centreerpunt en voorsnijders. Bij het boren wordt eerst langzaam gecentreerd, daarna kan de snelheid hoog opgevoerd worden.
De inspanschacht is afgevlakt om slippen in de boorhouder te voorkomen. Boor met hoge snelheid en veel druk. Bij het boren van doorgaande gaten kan je het beste stoppen met boren zodra de centreerpunt aan de andere kant tevoorschijn komt, en daarna aan de andere kant verder boren
Boren in metaal
Er zijn heel zachte metalen zoals lood en harde metalen. Elke metaalsoort stelt zijn eigen eisen aan de boor en boorsnelheid. Gebruik van koelvloeistof vergroot de levensduur van de boor. Messing, lood en zink worden zonder koelen geboord. Het gebruik van een boorstandaard waarin het werkstuk wordt vastgeklemd vergemakkelijkt het werk. Vaak word er eerst voorgeboord. Metaalboren voor gebruik in zeer hard of taai materiaal worden vaak voorzien van een speciale coating.

Metaalspiraalboor
Deze metaalboor kan ook worden gebruikt voor harde houtsoorten
Boren in steenachtig materiaal
Er zijn vrij zachte steensoorten, maar ook keihard beton en graniet. Voor het boren in deze materialen moet je een steenboor, betonboor, of een universele (steen/beton)boor gebruiken. Hoe harder de steen, hoe omzichtiger je moet boren. Los het boorgruis regelmatig door de boor terug te trekken.

Steenboor
Een steenboor werkt niet goed in beton of harde natuursteen.
Steenboren herken je aan de vleugels aan de punt. Zet altijd het klopmechanisme aan als je in een harde steensoort moet boren. Boor grote gaten altijd voor met een 4 mm steenboor.

Betonboor
Een betonboor heeft een hardmetalen snijplaat met een stompe snijkant, zodat deze het materiaal kan verbrijzelen. Een betonboor kan zowel steen als beton en natuursteen aan.
Schroeven
Bolkop houtschroef

Houtschroeven
Voor pluggen en zacht hout gebruik je houtschroeven. Ze bestaan in diverse vormen en afmetingen. Je moet altijd in hout een gaatje voorboren voordat u de schroef erin boort. Het hout kan gaan splijten. Je kunt dit voorkomen door aan het einde voorzichtig te draaien en op tijd te stoppen.
Deze blijven op het materiaal liggen. De schroefdraad loopt niet helemaal door tot aan de kop. Ze zijn meestal voorzien van een gleufkop
Platkop houtschroef
Deze heeft een taps toelopende kop die in de ondergrond moet kunnen verzinken. Dat kan alleen als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of als je het boorgat van tevoren geruimd hebt met een verzinkboor. Ook bij platkop houtschroeven loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop.
Lenskop houtschroef
Bij deze variant op de bolkopschroef loopt de kop aan de onderkant taps toe.
Daardoor valt hij een stukje in het hout, wat voor een fraaie afwerking zorgt.


